Bab cukorbetegeknek, Mennyi száraz babot fogyaszthat egy alkalommal a cukorbeteg? - KEVA Egészség
Cukorbetegségben pörkölt helyett chilis bab ajánlott [origo] A bab, lencse vagy csicseriborsó napi rendszerességű fogyasztása kedvező hatást gyakorol a már kialakult diabétesszel küzdők szervezetére - állapították meg a Torontói Egyetem szakemberei. A vizsgálatból kiderült, hogy napi 20 dekagramm hüvelyes fogyasztása csökkentette a cukorbetegek vércukorszintjét és vérnyomását, és ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett kutatásba cukorbeteg férfit és nőt vontak be. A vizsgálat kezdetén megmérték vérnyomásukat és vércukorszintjüket, továbbá meghatározták a megelőző hónap glükózszintjének átlagát mutató glikohemoglobin HbA1c szintjét is.
Egészségre gyakorolt hatása A bab a szénhidrátokat csak lassan adja át a véráramba, így a vércukorszint állandó marad, sokáig laktató, ideális cukorbetegek számára. Ezen kívül tartalmaz oldható rostot, amihez a koleszterin kötődik, és így csökkenti a koleszterinszintet.

Sok más zöldségnél több antioxidánst viszünk be a bab fogyasztásával. Bab cukorbetegeknek hatását, különös tekintettel a vastagbélrákra és a mellrákra, megerősítették különböző tanulmányok. Tény, hogy sok embernek lesz emésztési problémája bab evése után.

A szélszorulásért felelősek az úgynevezett oligoszacharidok, emészthetetlen szénhidrátok, amelyek bomlása során a bélben gázok keletkeznek. Fajtától függően segít főzés előtt a bab 24 órás beáztatása.
Így a hüvelyesek kevésbé okoznak emésztési zavart. A megfelelő fűszerek is támogatják az emésztést: kömény, ánizs, koriandermag és az édeskömény különösen alkalmasak erre. A felfúvódás ellen segít a köménytea is.
Borsó, bab, lencse: cukorbetegeknek melegen ajánlott Segítenek a hüvelyesek Létrehozva: Mivel az élelmiszerek cukortartalmát mérő glikémiás index értékük alacsony, a kutatók szerint a cukorbetegség kontrollálásában is segíthet. David Jenkins, a Torontói Egyetem táplálkozáskutatója.
Nyersen ne! A babot felhasználhatjuk frissen, de fagyasztható is.
Bejegyzés navigáció
Nyers állapotban nem szabad fogyasztani, mert toxikus anyagot tartalmaz. Ez az anyag a glikozid phasin, a lektinek csoportjába tartozik, és csak 15 perces főzés hatására bomlik el.

Ezért is kell az áztató vizet mindig kiönteni. Konzervbab esetében elegendő leöblíteni, hiszen ez már főzött. Németből fordította: Koncz László.
A bab jótékony hatása a diabéteszre A bab jótékony hatása a diabéteszre Kapcsolódó tünetek: magas vércukorszint Szénhidrátok Bár a bab tartalmaz szénhidrátokat, ezek alacsony glikémiás-indexszel rendelkeznek, tehát nem okoznak hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben. Ezenkívül valamennyi komplex szénhidrát, így a szervezet fokozatosan, lassan bontja le őket a nap során, ezzel is stabillá téve a vércukorszintet. Rost A bab a rostokban gazdag élelmiszer, emiatt pedig számos egészségügyi előnnyel jár fogyasztása.