Cukorbetegség testmozgás, Még ajánljuk


A 2-es típusú diabétesz

Share on Facebook Cukorbetegség és testmozgás A cukorbetegeknek életmódjukban, étrendjükben és testedzésük tekintetében is speciális szükségleteik vannak. A mozgás amellett, hogy örömszerző tevékenység, az egészséges élethez is hozzátartozik.

cukorbetegség kezelésére profilt cukorbetegség bőr

A rendszeresen végzett testmozgás és cukorbetegség testmozgás aktív életmód segítségével az izmokban nő a cukor felhasználása, javul a sejtek inzulin iránti érzékenysége, amely jó hatással van a vérnyomásra és a vérzsírokra is. A mozgás elősegíti az ideális testsúly megtartását vagy csökkentését Hatására a fizikai és szellemi képességek javulnak, csökken a stressz és olyan hormonok szabadulnak fel endorfin, azaz boldogsághormonamelyek cukorbetegség testmozgás abban, hogy a kikapcsolódást és az életminőség javulását eredményezze.

DIABéTESz és testmozgás

A fizikai aktivitás a diétával kiegészítve a kezelés leghatékonyabb és legkönnyebben megvalósítható eszköze. Leginkább az aerob mozgásformák ajánlottak: séta, gyaloglás, kocogás, tánc kerékpározás, úszás. Minden évszak alkalmas a szabadban végzett testmozgás és fizikai aktivitás gyakorlására.

Figyelembe kell venni a testmozgást elkezdő egyén általános állapotát, életkorát, edzettségét, egyéb betegségét, testsúlyát és ettől függően kell megválasztani a számára legmegfelelőbb mozgásformát, melynek intenzitását és időtartamát fokozatosan kell növelni.

Mire figyeljünk?

Utánpótlássport, testmozgás és cukorbetegség

A testedzés előtt minden esetben ellenőrizni kell a vércukorértéket, a vérnyomást és a lábak állapotát. Meg kell nézni, nincsenek-e a lábon sérülések, sebek vagy körömproblémák.

  1. Ehhez az átlagos vércukorszintet is korlátozni kell, de különösen a nagy kiugrásokat kell meggátolni, azok ugyanis hatványozottan járulnak hozzá az érszövődmények kialakulásához.
  2. A testmozgás jelentősége cukorbetegségben - Egészségtüköbarkonyhakellek.hu
  3. Mit tehetünk a cukorbetegség ellen? - Blikk
  4. Diabetes and Exercise - Medtronic Diabetes Magyarország

Diabéteszes betegeknél gyakran előfordul idegkárosodás neuropátiaamely érzéskieséssel, esetenként akár kínzó lábfájdalmakkal járhat. Mindig kényelmes, puha cipő ajánlott, lehetőleg fehér vagy világos zoknival, hogy azonnal láthatóvá váljon az esetleges sérülés.

Figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék víz fogyasztására, és az izmok bemelegítésére.

tachycardia gyógyszerek a cukorbetegség kezelésében lisinopril dosage for diabetes

Mozgás esetén vigyünk magunkkal vizet és kb. Ezt izzadás, verejtékezés, homályos látás, éhségérzet, remegés, azaz a hipoglikémia tünetei jelzik.

A vércukor szintjét nem csak testmozgás előtt, hanem akár közben, de utána is meg kell mérni.

kezelése ízületek cukorbetegség sugar cukorbetegség tünetek táplálék fotó

A szervezet inzulin iránti igényének fokozódása a testmozgást követően akár 24 óráig fennállhat, ezért lényeges a mozgást követő napokban is ellenőrizni a vércukorértékeket. Érdemes lépésszámlálót beszereznünk, mellyel számszerűsíthetjük lépéseink számát.

FONTOS TUDNIVALÓ!

Minél több mozgást! Néhány egyszerű trükkel növelhetjük fizikai aktivitásunk: autózás helyett sétáljunk vagy kerékpározzunk. Szálljunk le egy megállóval hamarabb a buszról. Lift helyett használjuk a lépcsőt. Ebédszünetben sétáljunk egyet. Telefonálás közben is sétáljunk. Sétáljunk a parkban a jó levegőn olyan emberekkel, akikkel közben beszélgethetünk is.

Sportolhat a cukorbeteg? Sportoljon a cukorbeteg!

Parkoljunk le az üzletek bejáratától távol. Kiránduljunk, sétáljunk gyermekinkkel, unokáinkkal, barátainkkal, kutyánkkal. A tv csatornaváltója helyett menjünk oda a készülékhez csatornát váltani.

a kezelés az inzulin-függő diabetes legújabb fejlesztéseit a kezelés 1. típusú diabétesz

A lényeg, hogy változtassunk szokásainkon. Legyünk aktívak, fittek, egészségesek! Molnárné Molnár Ágnes.