Dió cukorbetegeknek, Egyen diót, nem lesz cukorbeteg! - HáziPatika


A cukorbetegeknek ajánlott minél több olajos magvat fogyasztani [origo] Azok a cukorbetegek, akik szénhidrát helyett naponta elfogyasztanak körülbelül 6 dekagramm olajos magvat, számíthatnak rá, hogy csökken a koleszterinszintjük, és stabilizálódik a vércukorszintjük is - derült ki egy új kanadai kutatásból.

Egyen diót, nem lesz cukorbeteg! Ropogtasson belőle sokat!

A vizsgálat során önkéntes, cukorbeteg résztvevőt véletlenszerűen három csoportra osztottak, majd étrendjüket más-más ételekkel egészítették ki.

Voltak, akik a magkeveréket kapták, mások egy egészségesnek mondható muffint fogyaszthattak el, a harmadik társaság pedig az előző két "menüt" ette vegyesen, fele-fele arányban.

A magkeverék sótlan és többnyire pörköletlen mandulából, pisztáciából, dióból, dió cukorbetegeknek, amerikai dió cukorbetegeknek, földimogyoróból, kesudióból és makadámdióból állt. A muffinok tésztáját egészséges összetevők alkották: teljes kiőrlésű lisztből készült, cukor helyett pedig almakoncentrátummal édesítették.

dió cukorbetegeknek

Proteintartalma a hozzáadott tojásfehérje és zsírszegény tejpor miatt szinte megegyezett a csonthéjasokéval, míg a magkeverék egyszeresen telítetlen zsírsavaiból származó kalóriatartalma nagyjából a sütemények szénhidrátjainak kalóriatartalmával volt egyensúlyban. Ezt követően a résztvevőket 90 napos, diabéteszeseknek ajánlott diétára fogták, amely mellett folyamatosan szedniük kellett a gyógyszerüket is.

dió cukorbetegeknek

Olajos magvakkal jobban kordában tartható a kór Az étrendkiegészítőként magokat fogyasztóknál jobb eredményeket mutattak ki mind a vércukor, mind az LDL-koleszterin az ún. A kutatók a vizsgálat során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan változik a vérben a hemoglobin glükózzal kapcsolt formájának mennyisége.

Az úgynevezett glikohemoglobin szintjének csökkenése a magkeveréket fogyasztó csoportban jelentősen nagyobb volt, mint a másik két csoportban.

dió cukorbetegeknek

Az LDL-koleszterin szintjének csökkenése ugyancsak látványosan nagyobb volt azoknál, akik magvakat ettek sütemény helyett. Jelentőségük az lehet, hogy a 2-es típusú cukorbetegek diétájában a növényiolaj- és proteinbevitel növelésével súlygyarapodás nélkül esetleg súlycsökkenést elérve lehet hatékonyabban kontrollálni a betegséget" - olvasható a Torontói Egyetemnek a vizsgálatról szóló sajtóközleményében.

dió cukorbetegeknek

A kutatás eredményei a Diabetes Care című szaklap augusztusi számában jelennek meg. Kapcsolódó cikk.

dió cukorbetegeknek