Első véradás. Navigációs menü


  • Hogyan zajlik egy véradás? | Országos Vérellátó Szolgálat
  • Cukorbetegség vesekárosodás
  • Speciális véradások[ szerkesztés ] Plazmaferézis: A plazmaferézis emberi vérplazma nyerésére szolgáló eljárás, amely tisztított plazmakészítmények előállításához szolgál alapanyagul.
  • Természetesen a diabetes mellitus kezelésében 2
  • Kónya Judit Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól.

Mit első véradás tudnod a véradásról? Ki lehet véradó?

A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot.

Véradási szabályok és tippek

Első véradás esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon.

friss hírek a cukorbetegség kezelésére 1

A nyári hónapokban — a szabadságolások, az oktatási szünet idején - minden évben csökken a véradók aktivitása. Idén tovább nehezíti a helyzetet, hogy a járványhelyzet enyhülésével újraindult az élet az egészségügyi intézményekben, így megnőtt a vérkészítmények iránti igény is.

Mit kell tudni a véradásról? Véradáskor az önkéntesektől milliliter vért vesznek le egy speciális zsákba. Mindez térítésmentesen történik, a vért, illetve a belőle készített vérkészítményt pedig - leszámítva az irányított véradást - a donor számára ismeretlen beteg kapja meg.

Fontos még kiemelni, hogy a Covid elleni védőoltás a véradásból nem kizáró ok! Amennyiben valaki láz- tünet- és panaszmentes, már az oltást követő napon adhat vért. A véradás menete A véradás körülbelül első véradás órát vesz igénybe.

A véradás nem laboratóriumi vérmintavétel, nem kell éhgyomorral érkezni.

terhessegi cukorbetegseg

Véradás előtt fogyasszon bőségesen folyadékot és táplálkozzon a megszokott módon, kerülve a zsíros ételeket.

A véradás pontos menetéről itt lehet tájékozódni Egy véradással akár 3 életet is meg lehet menteni! Az Országos Vérellátó Szolgálatnál minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát.

cukor cukorbetegség 2 kezelése nagyapák

Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: Adj vért és ments meg három életet!

cukorbetegség kezelése adó

Az Országos Vérellátó Szolgálat vérellátóiban és kiszállásos véradásain is van lehetőség vért adni:.