Krónikus cukorbetegség, Cukorbetegség


Figyel a vércukrára?

Bejelentkezés neuropátia vizsgálatra

Vigyázzon a szívére is! Szerző: WEBBeteg A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, mely a föld lakosságának jelentős részét érinti. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség IDF szerint a világon több mint millió ember szenved krónikus cukorbetegség, melyből millió beteg nincs is diagnosztizálva.

Becsléseik szerint re a cukorbetegek száma millióra nő majd világszerte1. Akár Ön, akár egy barátja vagy családtagja cukorbetegcikkünk segítségével betekintést nyerhet a cukorbetegség néhány kevésbé ismert következményébe, melyek jelentős mértékben befolyásolhatják az egészségét.

krónikus cukorbetegség

Vissza az alapokhoz A cukorbetegség következtében a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy nem használja fel az inzulint a megfelelő módon.

Az inzulin nevű hormon segíti az ételből kinyert glükóz feldolgozását. Ennek hatására a cukorbetegek vércukorszintje kórosan megemelkedik. Hirdetés Nem csak a diagnózis felállítása jelent kihívást — a cukorbetegség számos más egészségügyi krónikus cukorbetegség is eredményezhet.

Komplex kezelést igényel, ahol a betegség menedzselésének hatékonysága legnagyobb részt a cukorbeteg kezében van. Bár ismereteink szerint a 2-es típusú cukorbetegség evidenciaalapú kezelése jó prognózishoz és az életminőség javulásához vezethet, a gyakorlatban a legtöbb beteg nem követi az önmenedzselés egy vagy több sarokkövét: a fizikai aktivitást, az egészséges táplálkozást, illetve a gyógyszerhasználatot. Mi lehet ennek az oka? Azt már szinte mindenki megtapasztalta mennyire nehéz betartani egy diétát, akárcsak rövidtávon. Mennyi tervezést, odafigyelést igényel és mindig mennyi minden közbejön, ami miatt borul a terv.

Közismert, hogy a cukorbetegség kezelése elsősorban a vércukorszint méréséből és kontrollálásából áll, azonban a cukorbetegséghez társuló egyéb betegségek és állapotok már kevésbé ismertek, melyek közül a legfontosabb a szív- és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázata. Tudta, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség? A 2-es típusú diabétesszel élő betegek esetében szer nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának az esélye az egészségesekhez képest2,3.

krónikus cukorbetegség

Napjainkban a szív-érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek esetében5. Még ennél is aggasztóbb, hogy mind a 2-es típusú cukorbetegek, mind a szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdők várható életkora évekkel kevesebb az egészségesekhez képest. A következő táblázaton jól látható, hogy a nem cukorbeteg emberek akár átlagosan 6 évvel is tovább élhetnek cukorbeteg társaiknál. Ez a hátrány ráadásul a szív-érrendszeri szövődmények kialakulása esetén megduplázódik6.

krónikus cukorbetegség

CV: kardiovaszkuláris A 2-es típusú diabéteszben és kardiovaszkuláris betegségekben szenvedő betegek még mindig évekkel korábban halnak sugar cukorbetegek képek kezelése egészséges társaikhoz képest.

Minél hamarabb felismerik és megértik a betegek ezt a kockázatot, annál korábban tehetnek lépéseket annak érdekében, hogy javítsák esélyeiket egy szívinfarktussal vagy stroke-al szemben.

krónikus cukorbetegség

Hogyan csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát? Tartsa kordában a testsúlyát!

Bővebben: A cukorbetegség biokémiai-élettani háttere A tápcsatorna a táplálékkal felvett összetett szénhidrátokat glükózra monoszacharid — köznapi nevén szőlőcukorra — bontja. Ez azt jelenti, hogy minden emészthető szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, bár a lebontás sebessége fontos tényező. A glükóz a bélből felszívódva a vérbe kerül, és ezúton a test minden részére eljut.

Az egészséges testsúly elérése és fenntartása segíthet csökkenteni a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Éppen ezért a diétára való gondos odafigyelés kiemelt fontossággal bír. Lehetőségeihez mérten táplálkozzon egészségesen!

krónikus cukorbetegség

Fogyasszon minél kevesebb egészségtelen, előre elkészített és feldolgozott ételt! A cukor és telített zsírok kerülése jelentős mértékben képes a 2-es típusú cukorbetegek állapotát javítani. Ajánlott olyan ételeket készíteni, melyek a szívünkre is jótékony hatással vannak - ilyenek például a hal és a babfélék, a quinoa és a brokkoli is. Érdemes továbbá a reggeli zabkásához egy marék mogyorófélét adni, akár diót vagy mandulát, vagy bármilyen más maggal vagy bogyós gyümölccsel is gazdagíthatjuk a reggelit.

Fontos azonban, hogy először fokozatosan, kis lépésekkel emeljünk be új elemeket a diétás étrendünkbe. Ne felejtsen el mozogni!

Mi is az a magatartás-orvoslás?

A testmozgás nem csak profi spottevékenységet krónikus cukorbetegség - a lift helyett a lépcsőzés, a rendszeres séta és a különböző szabadidős tevékenységek, például a kirándulás, szintén hozzájárulhatnak az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához.

A kezelőorvos segíthet kiválasztani, milyen típusú fizikai aktivitás a legmegfelelőbb a beteg számára, figyelembe véve, hogy mit szeret az illető sportolni, de a heti edzésterv összeállításában is közreműködhet. Hagyja el rossz szokásait! A dohányzás rendkívül káros hatással van a cukorbetegekre, mivel nagymértékben fokozza a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ma már számos módja van a cigaretta elhagyásának - érdemes kezelőorvosunk tanácsát kérni a jelenleg ajánlott módszerekről. Míg egy pohár vörösbor vélhetően még nem ártalmas, addig a túl sok alkohol fogyasztása szintén ugrásszerűen megemelheti a vércukorszintet és akár a cukorbetegségre krónikus cukorbetegség gyógyszereket hatását is befolyásolhatja.

Éppen ezért érdemes konzultálni kezelőorvosunkkal arra vonatkozóan, hogy a szedett gyógyszerek mellett milyen mennyiségű alkoholfogyasztás megengedett.

A 2-es típusú cukorbetegség kétség kívül súlyos egészségügyi állapot, amely jelentős mértékben befolyásolja az egyén egészségét, diabetes számok és a lábak kezelésére több szervrendszert is károsíthat, de legfőképpen a szívre és az érrendszerre jelent veszélyt.

  1. Idegi fájdalmak, zsibbadások — Neuropátia Az összes neuropátiás megbetegedés egyharmadáért a magas vércukorszint a felelős, mely szövődmény sok esetben hívja fel a figyelmet a cukorbetegség fennállására.
  2. A cukorbetegség krónikus szövődményei 4/3

Az életmódra és a diétás szokásokra odafigyelve, a diabetológussal rendszeresen egyeztetve, a 2-es típusú cukorbetegséggel élők fontos szerepet vállalhatnak saját kezelésükben és állapotuk javításában.

Hivatkozások: 1.

Cukorbetegség

International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 7th edition. Brussels, Belgium Krónikus cukorbetegség at: www. Last accessed January 2. Cardiovascular Disease Risk Factors — Diabetes. World Heart Federation website.